Wat is het Rechtspersonenregister (RPR) en hoe kan ik dit opzoeken voor mijn vzw?

Wat is het RPR?

Het Rechtspersonenregister (afgekort 'RPR') is een register van alle rechtspersonen binnen een bepaald gerechtelijk arrondissement. Heb je een vzw, dan staat dus ook jouw vzw vermeld in het RPR van het gerechtelijk arrondissement waar de maatschappelijke zetel van jouw vzw gevestigd is.

Als vzw ben je verplicht om op alle uitgaande correspondentie (bijv. een factuur, maar ook op je website of op een eenvoudige brief of e-mail) het woord Rechtspersonenregister of RPR te vermelden, gevolgd door de benaming van de Ondernemingsrechtbank waar de maatschappelijke zetel van je vzw gevestigd is.


Waar kan ik het RPR voor mijn vzw opzoeken?

Om die benaming (en het adres) van die Ondernemingsrechtbank te vinden, surf je naar https://territoriale-bevoegdheid.just.fgov.be/cgi-main/competence-territoriale.pl en geef je de gemeente op waar de maatschappelijke zetel van jouw vzw gevestigd is. In het overzicht dat verschijnt zoek je naar de gegevens van de Ondernemingsrechtbank.


Het Voorbeeld vzw is gevestigd in Grimbergen. Bijgevolg zal deze vzw op al haar uitgaande correspondentie volgende vermelding moeten zetten: 'RPR: Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel'.