Hoe kan ik inkomende en uitgaande creditnota's inboeken?

In een enkelvoudige boekhouding boek je enkel een verrichting in op het moment dat er geld binnenkomt (= Ontvangst) of geld buitengaat (= Uitgave). Bij een inkomende creditnota boek je deze Ontvangst dus in op de dag dat het geld op je rekening gestort werd. Bij een uitgaande creditnota boek je een Uitgave in op het moment dat je het geld overschrijft naar de persoon of organisatie die recht heeft op een terugbetaling.

Elke verrichting die je inboekt in Assist, moet je ook koppelen aan een uitgave- of ontvangstenrekening. Voor creditnota's staan deze rekeningen nog niet standaard in Assist omdat elke vereniging hier anders mee omgaat. Sommige verenigingen bundelen alle creditnota's in een gezamenlijke ontvangstenrekening 'Inkomende creditnota's' en een gezamenlijke uitgavenrekening 'Uitgaande creditnota's'. Andere verenigingen maken per soort creditnota een aparte rekening aan, zoals bijv. een ontvangstenrekening 'Inkomende creditnota's elektriciteit', 'Inkomende creditnota's water',...

Je bepaalt dus eerst zelf hoe je dit graag wilt opnemen in de boekhouding. Nadien kan je zelf, via de rurbriek 'Uitgaven- en ontvangstenrekeningen' de extra rekeningen aanmaken. Een extra ontvangstenrekening 'Inkomende creditnota's' moet je toevoegen aan de groep '04. Andere ontvangsten'. Een extra uitgavenrekening 'Uitgaande creditnota's' moet je toevoegen in de groep '03. Diensten en diverse goederen'.

Om zo'n nieuwe rekening toe te voegen, klik je in de lichtblauwe titelbalk van een rekeningen-groep op de NIEUW-knop.